onsdag 20 juli 2011

Öland 2011 - del 2

Här fortsätter vår Ölandsresa tillsammans med Olza. Nästa dag åkte vi till Eketorps borg, som ligger på Ölands stora Alvar, och är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Här var aktiviteterna i full gång. Olza prövade att fläta band, hon gjorde tre st armband i olika tekniker. En mycket pedagogisk man, vid namn Adam instruerade och visade också hur ullen bereds till garn och olika sätt att färga det färdiga garnet. Till den vackert röda färgen används små torkade löss, samma som även används till läppstift och till att färga godis rött, berättade Adam. Olza bedyrade att hon aldrig skulle använda rött läppstift och aldrig mer äta rött godis, det var ju bara så äckligt med löss!




Olza provade hjälm och ringbrynja, hon kunde knappt röra sig så tung var brynjan.


Baka bröd, var kul och gott, istället för smör kunde man ta på lite honung.


Hos kryddmadamen fick man göra sig en liten kryddpåse att ha runt halsen, Olza valde kummin för glädje och johannesört för mod och styrka.


Hos tennsmeden fick Olza gjuta ett halssmycke och fila och putsa det jämnt, utan vassa kanter.


Att skjuta med pilbåge var också kul, när man väl fått lära sig hur man skulle hålla bågen.



Nöjda och belåtna med dagen lämnade vi borgen och som Olza sa, "Vad mycket jag har lärt mig idag!"



Innan vi lämnade Öland tittade vi på kvarnarna vid Resmo, där tog vi också en cach.

Inget regn på två dagar, men när vi kom till Skrufs camping i Småland, fick vi fälla upp markisen när vi skulle grilla. Pris 100:-/natt.


Vi tyckte alla tre att vår lilla minisemester hade varit lyckad, fint väder det mesta av tiden. Olza vill gärna komma tillbaka till Öland någon annan gång, där finns ju så mycket att se och vi hann bara med en liten del av ön. Ännu ett besök i Strömbergshyttan på hemvägen, denna gången på café och chokladen med vispgrädde smakade härligt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar