onsdag 31 augusti 2011

Härjedalen 2011

Vi körde så in i Sverige igen, vid Fjällnäs i Härjedalen. Vi hade tänkt försöka parkera vid liftarna i Hamrafjäll, men där pågick arbete och stora grävskopor körde omkring och hela planen var som en lervälling. Det fick bli Flatruet, Benny och jag var lite tveksamma för det har alltid blåst när vi varit där tidigare, men denna gången var det helt vindstilla. Detta blev vår basstation i två dagar. Vi var inte ensamma här, dels var det några fler husbilar, men framförallt vimlade det av renar. Kul att se dem på så nära håll och så många! De strövade hela tiden runt oss och brydde sig inte särskilt. Små fjällämlar sprang fram och tillbaka och jag försökte fånga en med kameran, det blev många misslyckade kort, men till slut lyckades  jag fånga en på bild. En annan häftig sak som hände på Flatruet var sent på kvällen, vi satt i vår husbil och spelade rummy då fick vi se stora vita fåglar kretsa runt bilen, det var ugglor som förmodligen jagade de små lämlarna. Vi beskrev fågeln senare på Naturrummet i Tännäs och förmodligen hade vi fått se den sällsynta fjällugglan.






Sedan åkte vi till Ljungdalen och besökte då Ljungdalens Hemslöjd, naturligtvis handlade vi, fastän vi bara hade tänkt titta. Vi åkte tillbaka över Flatruet och tog av i Mittådalen till Messlingen. Här hittade vi en bra plats att stå på och åkte i en bil till Ruavallens fäbod. Sen gav vi oss av på vandring, först till Hällmålningen och sedan till Evagraven, på vägen hittade vi både blåbär och lingon.







Nästa dag regnade det, då åkte vi till Funäsdalen och tittade i affärer, handlade renkött och annat, samt besökte Funäsdalens fina fjällmuseum. Man kan ju inte vara i Härjedalen utan att äta våfflor. På gammelgården blev vi serverade de godaste, frasiga våfflor man kan önska sig med hjortronsylt och som extra grädde på moset blåste ägarinnan i näverlur för oss. Ibland kan det vara bra att åka så här lite efter semestertiden, mycket är stängt, men där det är öppet finns tid för många inressanta samtal och upplevelser.
Dagen därpå lämnade vi Härjedalen och det sista vi gjorde var att besöka Tännäs fina Naturrum, där vi mötte en uppstoppad myskoxe bland annat. Den hade jag inte velat  möta "live" så att säga. Sen fortsatte vi in i Dalarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar