tisdag 26 juli 2011

Vänern runt 2011

Denna helgen har vi åkt runt Vänern, fredag - måndag, tillsammans med våra vänner Birgitta och Tord. Det blev en premiärtur för våra vänner som hade hyrt husbil, en Laika. Vi startade i ösregn på fredag morgon och körde E 45 upp genom Dalsland. En avstickare till von Echstedska gården i Smedbyn blev det första delmålet. På utsidan ser gården ut som en karolinsk herrgård, byggd 1762-64, men interiören är i rokokostil.



Hemlighuset har blivit känt för sina burleska takmålningar och vi kunde inte låta bli att testa. 



Vi fortsatte förbi Säffle och ut på Värmlandsnäs och fann logi för natten i Ekenäs hamn, pris 150:-/natt.  Nu var vädret bättre och vi njöt i denna fina sommarkvällen.



Nästa morgon fortsatte vi till Karlstad och ett besök på Alsters herrgård. Herrgården är mest känt som diktaren Gustaf Frödings födelsehem. Skalden föddes här 1860 och det finns en utställning om honom på andra våningen i huvudbyggnaden. På baksidan finns en vacker trädgård som vetter mot Vänern.





På promenadavstånd från herrgården står Frödingstenen och eftersom det även finns en geocach i närheten, blev det en liten promenad dit.


Vi åkte sedan in till Karlstad, parkerade och gick en liten runda i staden. En del statyer finns utplacerade, bl a är Nils Ferlin ihågkommen med en staty.


Nu var det dags att söka ställplats för natten och vi åkte ut på Hammarö där vi hittade en verklig liten pärla vid Vänerns strand. Vi satt ute till sent på kvällen, Tord och Benny badade i Vänern och vi eldade, fikade och hade det mysigt denna ljuvligt ljumma sommarkväll.


På söndag morgon åkte vi in till Karlstad och Mariebergsskogen, närmare bestämt Acksjöns kapell, där Carl-Henrik Karlsson från Ljungskile predikade. Nu kom regnet igen så vi skyndade till bilarna och drack "Kristina-kaffe" med "smör-höle-kaka (inhandlad i Mariebergsskogen), jättegod! Vi körde sedan i regn det mesta av dagen och hamnade till sist på Kinnekulle. Med markisen uppe och avtagande regn kunde vi sitta ute och grilla korv vid Vänerns strand även denna kväll.



Natten var kylig och på morgonen var det riktigt höstlikt när vi gav oss av till Husaby, där Birgitta har vuxit upp. Efter ett besök i kyrkan och vid biskopsborgen fikade vi hembakat och våfflor i gula huset intill. Birgitta hittade sina skolkort och hjälpte till att fylla på namnen på eleverna.




En härlig helg har vi haft och vi tror att Birgitta och Tord har blivit lite bitna av det härliga husbilslivet. Vi ser i alla fall fram mot fler resor tillsammans.



onsdag 20 juli 2011

Öland 2011 - del 2

Här fortsätter vår Ölandsresa tillsammans med Olza. Nästa dag åkte vi till Eketorps borg, som ligger på Ölands stora Alvar, och är en helt utgrävd fornborg där muren och husen har återskapats direkt på fornlämningen. Här var aktiviteterna i full gång. Olza prövade att fläta band, hon gjorde tre st armband i olika tekniker. En mycket pedagogisk man, vid namn Adam instruerade och visade också hur ullen bereds till garn och olika sätt att färga det färdiga garnet. Till den vackert röda färgen används små torkade löss, samma som även används till läppstift och till att färga godis rött, berättade Adam. Olza bedyrade att hon aldrig skulle använda rött läppstift och aldrig mer äta rött godis, det var ju bara så äckligt med löss!




Olza provade hjälm och ringbrynja, hon kunde knappt röra sig så tung var brynjan.


Baka bröd, var kul och gott, istället för smör kunde man ta på lite honung.


Hos kryddmadamen fick man göra sig en liten kryddpåse att ha runt halsen, Olza valde kummin för glädje och johannesört för mod och styrka.


Hos tennsmeden fick Olza gjuta ett halssmycke och fila och putsa det jämnt, utan vassa kanter.


Att skjuta med pilbåge var också kul, när man väl fått lära sig hur man skulle hålla bågen.



Nöjda och belåtna med dagen lämnade vi borgen och som Olza sa, "Vad mycket jag har lärt mig idag!"



Innan vi lämnade Öland tittade vi på kvarnarna vid Resmo, där tog vi också en cach.

Inget regn på två dagar, men när vi kom till Skrufs camping i Småland, fick vi fälla upp markisen när vi skulle grilla. Pris 100:-/natt.


Vi tyckte alla tre att vår lilla minisemester hade varit lyckad, fint väder det mesta av tiden. Olza vill gärna komma tillbaka till Öland någon annan gång, där finns ju så mycket att se och vi hann bara med en liten del av ön. Ännu ett besök i Strömbergshyttan på hemvägen, denna gången på café och chokladen med vispgrädde smakade härligt.



tisdag 19 juli 2011

Öland 2011 - del 1

På fredag morgon hämtade vi Olza och begav oss mot Öland. Vi stannade vid Strömbergshyttan och Olza hittade en keramikmugg från Höganäs som hon fick fylla med fruktkolor så mycket som fick plats och hon lyckades verkligen få den rågad med god balans.
Här är muggen på plats i bilen, några kolor har redan gått åt
Vi fortsatte över Ölandsbron fram på eftermiddagen och Olza tyckte att den var ganska häftig och lång. Ställplats för natten blev hamnen i Stora Rör, 120:-/natt.  
Den långe clownen hälsade oss välkomna


Tigrar, lejon, apor kameler, zebror......och lamadjur
Full fart redan från början

Det här blev favoriten, någonstans här far Olza förbi och antal åkturer tappade vi räkningen på

Utsikt från Pariserhjulet, som Benny och jag också vågade åka, husbilen syns i bakgrunden



Vattenlandet och Pirate island var naturligtvis ett eldorado för vattenälskande Olza, här kommer hon farande från en av rutschbanorna
 
Bada är härligt tycker Olza

Cirkus var vi också på innan anläggningen stängde för kvällen

Vi sökte nattlogi i Bläsinge hamn, en av ställplatserna 50:-/natt.


måndag 11 juli 2011

Trollhättan 2011

Man behöver inte åka så långt för att koppla av en helg. Vi träffade Majbritt och Ingemar i Trollhättan på lördag förmiddag med våra husbilar. Vädret blev mycket bättre än vad som utlovats tidigare i veckan och vi gick på en cachpromenad i strålande sommarväder. Vår HBK-kollega, Postis, Elskåpsrunda hade stått på vår önskelista ett bra tag och vi fick en verkligt trevlig promenad i sommarstaden Trollhättan.
Många olika skulpturer och konstverk fanns att se i staden och här nedan har tre av oss ställt upp för fotografering.


Är man i Trollhättan så kan man ju inte undgå kanalen, fina promenadväger lockar till utflykter och hade man,  som vi, fått plats för våra husbilar nära kanalen blev det flera alternativ som prövades. Det märks att semestrarna börjat för många fritidsbåtar slussades framför våra ögon under dessa två dagarna.




måndag 4 juli 2011

Alingsås

Nu har vi precis kommit hem efter en härlig helg hos Marita, Owe och Zingo i Alingsås. Vädret skulle inte bli det bästa, men vad glad man blir när prognosen visade sig vara fel och vi fick toppenväder. Gästfriheten här är alltid stor och vi har verkligen blivit ompysslade och gått till dukat bord flera gånger per dag. Huset har vi ju med oss, praktiskt och bra på alla vis. Bland annat gick vi en fin promenad till Dammsjön, längs vägen växte smultron, blåbär och nattviol. Lite sommarkantareller plockade vi också, de ligger i frysen och väntar på att användas vid något festligt tillfälle. Några geocacher loggades även på våra promenader.



När vi åkte hemåt stannade vi vid Brobacka naturreservat och promenerade lite i omgivningarna där.