tisdag 11 september 2012

Norrland 2012 - Uppsala och hemresan

Vi lämnade Älvkarleby och åkte söderut och stannade i Gamla Uppsala. Uppsala högar, den gamla kyrkan och Disagården besökte vi. Disagården var ju som allt annat denna tiden på året stängd, men byggnaderna kan man ju alltid titta på.



Sedan åkte vi in till centrala Uppsala och parkerade på Ekonomikums parkering. Vi promenerade runt i staden, besökte domkyrkan och fikade tillsammans med studenterna på Ofvandahls.



Övernattade gjorde vi på Fjällnora camping, ca 20 km öster om Uppsala. Nästa morgon åkte vi till Marika, Jonas, Ludde, Theo och Otto i Nykvarn. Vi hade en mycket trevlig dag tillsammans med dem och fick mycket god mat. Vi övernattade i husbilen i deras trädgård. På morgonen fortsatte vi till Askersund och Kerstin och Bengt åkte hem.
Tack för två jättetrevliga veckor tillsammans med er.


torsdag 6 september 2012

Norrland 2012 - Höga Kusten-bron, Hälsingland mm

Vi fortsatte sedan till Höga Kusten-bron och stannade vid informationsstället där vi kunde fotografera och informera oss om bron. Två nya cacher hade lagts ut sedan vi var här sist och måste naturligtvis loggas.
Vi fortsatte och passerade Härnösand och Sundsvall och kom till Hälsingland vi körde in på den mindre vägen längs Jungfrukusten vid Gnarp och besökte Sörfjärden och fortsatte mot dagens mål Mellanfjärden, men blev stoppade för en grävmaskin hade grävt upp en sten och då hade vägen rasat. Det blev att köra tillbaka till Gnarp och ut på E4 till Jättendal där vi sedan kunde nå Mellanfjärden. På eftermiddagen åkte vi med personbilen till klapperstensfältet och gick omkring där och hittade massor av blåbär.



Nästa dag åkte vi till Hudiksvall och gick runt och tittade på den mysiga staden. Vädret var härligt så vi handlade på ett konditori, bryggade kaffe i husbilen och gick och satte oss på kajkanten med vår fika. En hantverksbutik som inte stängt för säsongen hittade vi, är det någon som ser att jag handlat tro?

Efter Hudiksvallsbesöket åkte vi till dagens mål, Skärså fiskeläge - där vi bodde på campingen. Vi promenerade in till fiskeläget, handlade varmrökt lax i "kylskåpet". Satt sedan ute i solskenet.


I morse lämnade vi Skärså och åkte in till Söderhamn där vi också promenerade runt i staden. Vi besökte den fina kyrkan och tittade på Nathan Söderblomsstatyn innan vi fortsatte till Älvkarleby, där vi bor just nu.
Vi promenerade från campingen längs Dalälven till kraftverket.




måndag 3 september 2012

Norrland 2012 - Vilhelmina, Konstvägen 7 älvar o Höga Kusten

Vi besökte Vilhelmina, alltid roligt att komma dit. Alla fina konsthanverksbutiker fick besök av oss och vi hittade en affär som sålde renkött - så det blev att bunkra och fylla frysen.Övernattade gjorde vi på mysiga Kolgårdens camping.


Vi åkte mot Åsele och skulle visa Kerstin och Bengt det fina kvarnområdet i Torvsjö. Då kom regnet...men det är bara att gilla läget, ta på sig stövlar och regnkläder och ge sig av ut. Regnet avtog och vi fann blåbär och lingon som vi plockade och pressade in i kylen tillsammans med renköttet.



Från Åsele körde vi Konstvägen 7 Älvar, stannade vid en mysig rastplats och grillade korv i en sloggbod. Vi stannade och tittade på en del av konstverken längs vägen. Övernattade gjorde vi på den originellaste campingen som vi någonsin bott på, Tallbackens camping i Vännäs.


 

På morgonen åkte vi till Hantverkshuset i Vännäs, här gällde det att hålla hårt i plånboken, mycket fin slöjd.
Jag hittade en fin mössa som jag tänkte köpa, men Bengts spontana skratt-attack när han fick se mig prova den, gjorde att jag avstod. Vi fortsatte till Umedalens Skulpturpark där vi gick omkring några timmar och tittade. Sedan åkte vi till campingen utanför Umeå, checkade in och tog sen en tur med Kerstin och Bengts bil in till Umeå.

Vi förflyttade oss nu söderut, vi skulle till Höga Kusten. Vi stannade i Örnsköldsvik och promenerade runt i staden. Nästa stopp blev Naturrum vid Skulebergets fot, och sedan stannade vi på Storsjö trädgårdscamp i två dagar.
Vi har åkt runt med vår husbil idag, besökt Mannaminne - som var stängt för säsongen, men vi gick runt bland byggnader och annat - ett fantastiskt museum. Barsta och Bönans fiskeläge besökte vi också och skulle handla i en gårdsbutik. Vi kunde inte fatta varför bil efter bil kom och körde in på parkeringen - populärt ställe - konstaterade vi, men det var surströmmingsfest som skulle gå av stapeln, men vi fanns inte med på gästlistan och lämnade skyndsamt lokalen. I Norrfällsviken åt vi en härlig klämma med Höga Kusten-röra och sedan besökte vi Storsands havsbad, gick längs stranden och Benny kunde inte låta bli att känna på vattnet - kallt konstaterade han- så vi satt och njöt i solskenet istället. På väg tillbaka till campingen handlade vi hårt bröd på Mjälloms Bröd i Ullånger. Ikväll har vi suttit ute och grillat - härligt!