tisdag 25 juni 2013

Norra Varangerhalvön - del 1

Vi fortsatte över fjället till Varangerbottn och körde turistvägen norrut. Vi upplevde så mycket längs den vägen, grönskande ängar med blommor i alla färger, fåglar som vi inte vet namnen på och fjordens glittrande vatten. Naessby kyrka låg som ett smycke ute i fjorden, runt omkring prunkade det av växter i alla regnbågens färger, man kunde inte se sig mätt och kamerorna gick varma.
I Mortensnes gick vi en kulturstig, även här med blommor och fornminnen av alla de slag och epoker.

Det var midsommarafton och vi tog in på en camping vid Vestra Jakobselva som visade sig vara högborgen för Norges alla mygg, så det blev att äta inomhus i husbilen. Här kommer Majbritt med sin goda sikröra och vårt midsommarbord står dukat och klart med sill och potatis som sig bör denna dag.

Vi åkte sedan till Vadsö, som var den största stad som vi besökte, mycket vägarbete men vi lyckades krångla oss fram genom stan och besökte Vadsö kulturpark och såg minnesmärket där Amundsen startade expeditionen som han aldrig återvände från. Kyrkan var stängd men Tuominengården, som belyser kvenernas (finska invandrarnas) historia, var öppen och vi blev guidade här och i den Espenska gården (ett köpmanshus).






Fortsättning följer....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar