tisdag 25 juni 2013

Norra Varangerhalvön - del 2

Vi fortsatte till Ekkeröy och gick en vandring uppe på platån i ett hav av hjortronblom och längs branterna häckade krickor på klipphyllorna.


Majbritt lyckades ragga upp en fiskare som var villig att sälja Kungskrabba till oss, den var fryst men färsk så vi fick koka den. Det smakade ljuvligt.



Det här var den lilla kastrullen.

Vi övernattade vid fjorden och på morgonen tog vi ett fotbad i ett 13 gradigt Varangerhav.

Nästa mål var Hamningberg, ett litet övergivet fiskeläge längst ut i havet. En smal väg leddes oss de dryga 3 milen ut till vägs ände, en riktig äventyrsväg med spetsigt dramatiska klippor som kantade vägen dit ut.
Vi gick runt i fiskeläget, vandrade upp på fjället och överallt sprang renarna. Vi stod tillsammans med ett antal husbilar på parkeringen över natten.






Nästa morgon körde vi tillbaka äventyrsvägen och genom tunneln, 2,8 km, under havet till Vardö. Barent själv stod staty i hamnen, även här hade krickorna byggt bo där tillfälle gavs. Vi besökte Vardö kyrka med vacker altartavla och ett ryskt kors. Vi promenerade till Vardöhus fästning, där både kommendanten och vaktposten verkade bekant.





Vi besökte också Steilneset memorial, ett minnesmärke över häxprocessen på 1600-talet.

Vi besökte också Pomormuseét innan vi lämnade Vardö. Här fick vi veta mer om handeln mellan speciellt Vardö och ryska Pomoria. Mjöl och trä från Ryssland byttes mot norsk färsk fisk.
Fortsättning följer....

2 kommentarer:

  1. Hej! Oj vilka fina och läsvärda inlägg. Fina bilder! Man blir som vanligt ressugen!

    SvaraRadera
  2. Hej! Vi blir helt lyriska av era foton och vi längtar tillbaka till Nordkapp/Kirkenäs som vi besökte 2010. Vi önskar er en fortsatt skön resa och ser fram emot att träffas här hemma. AB o L

    SvaraRadera