söndag 27 april 2014

Resan fortsätter

Nu var det ett tag sedan vi kom åt internet. Vi lämnade mysiga Peschici och fortsatte på Garganohalvön, Vi körde en slingrande väg där vägen kantades av apelsin och citronträd, som fullkomligt var dingnande av frukter. Vid vägkanten kunde man handla av odlarna själva och fick smaka på frukterna. Godare apelsiner får man leta efter, så saftiga och goda. Synd att man inte kan spara dem någon längre tid. Man får helt enkelt njuta av dem på plats.


Denna dagen låg molnen lågt och vi gick som i ett dimregn hela dagen, det var fortfarande varmt - men fuktigt, Vi hade sett ut en camping som låg mitt emellan en sjö och havet på en smal remsa Camping 5 Stelle på ön Isola Varano, men vi blev besvikna. Själva campingen låg trist, det var dålig ordning - dyrare än den trevliga i Peschici, stranden var full av skräp, sjön gick knappt att ta sig fram till och så vädret, så vi stannade bara en natt.

Nästa morgon fortsatte vi norrut längs Adriatiska havet och hamnade i landskapet Abruzzo och campingen Pineto beach som låg alldeles vid Adriatiska havet och med böljande gröna kullar upp mot Appeninerna. Här trivdes vi gott och på kvällen provade vi den nyöppnade restaurangen på campingen. God mat och fin service.




Vi fortsatte norrut och körde in i landskapet Marche och stannade i byn Fano, vi fick några av de sista platserna på en trång ställplats, men vilken strand....


Det var helgdag i Italien, Befrielsedagen - så det var många som hade ledigt. På kvällen tog vi en promenad in till staden.


Ortodoxa kyrkan i Fano

Vi körde nu norrut, passerade Bologna, Modena, Verona m fl och hamnade åter i Trento. Mycket folk här också. Ställplatsen vi stod på vid nerresan var full. Vi fick till slut 2 platser alldeles intill gatan, inte så kul - men vad gör man?
Vi gick in till den mysiga staden och tittade runt.



Fortsättning följer..

tisdag 22 april 2014

Adriatiska havet, Gargano mm

Vi fortsatte vår resa och kom fram till Adriatiska havet. Mycket var ännu inte öppet för säsongen, men vi fann en ställplats i Zapponeta, 12 Euro ex el. Ställplatsen låg alldeles vid stranden, mycket blommor fanns det också.

Vi träffade på en ankskötare, som stolt förevisade sina skyddslingar, innan vi åkte ut i området Gargano.



Vi närmade oss nu Peschici och campingen Parco degli Ulivi, då spelade GPS:en oss ett spratt och vi körde på en smal liten väg där getterna förskrämda sprang framför oss. Här har vi nu bott i snart tre nätter, bland olivträden. En mycket trevlig camping och en jättemysig by. Imorgon fortsätter vi för att runda halvön.



Den äldre mannen erbjöd oss sina egna produkter; vin, olivolja, apelsiner mm

Pizza på den närliggande restaurangen



Fortsättning följer...

måndag 21 april 2014

Matera, Alberobello mm

Vi lämnade Kampanien i sol och åkte in i landskapet Basilicata. Tempot här var betydligt lugnare jämfört med området vi lämnade. Här var det höga berg och mycket grönska. Snö intill vägen och när vi rastade kom ett skyfall med snö/hagel.
Vi kom till Matera och stannade på en Agro Turistmo-ställplats, med en underbar utsikt över gröna kullar, 12 Euro med el. En gratis "shuttle bus" tog oss till stadsdelen Matera Sassi. Förr i tiden levde Materas invånare här i boningar som huggits ut ur klippan, ända fram till 1960-talet bodde folk i grottorna. Idag har man utvecklat en del av grottorna till hus, men vi såg åtminstone ett område där grottorna finns kvar. Området är idag ett av UNESCO:s världsarv.



Puglia var nästa landskap vi åkte till och först ut var det otroligt mysiga Alberobello med sina märkliga runda hus med konformade tak och kupolformiga innertak. Husen är byggda av kalksten från trakten som staplats utan murbruk, sk trullihus. Även detta ett världsarv. Vi stod på en ställplats mitt i staden bland olivträd, 18 Euro med el. Vi stannade här två nätter.


På långfredag bjöd man på ett passionsspel om Jesu lidande. Det var det 37:e året som man gjorde detta och man var glada för att bygdens ungdomar för traditionen vidare. Starten skulle gå av stapeln kl 21, men startade i verkligheten kl 22.00. Vi tyckte det var lite folk, plikttrogna svenskar! Strax före kl 22.00 var det mycket folk som samlats. Spelet startade med den sista måltiden och instiftande av nattvarden, sedan fick vi följa händelseutvecklingen i flera mycket realistiska scener och till sist följa Jesus till Golgata, här utanför den lilla Trullikyrkan. Om jag förstod rätt så skulle spelet fortsätta på Påskdagen, men då hade vi redan lämnat orten.

Vi besökte också en av de vita städerna, den runda Locorotondo, innan vi åkte ut till Adriatiska kusten.


Vi önskar våra följare en fortsatt fin påskhelg och fortsättning följer när vi kommer åt internet igen, vilket är mycket skralt på denna sidan av Italien.

tisdag 15 april 2014

Pompeji och Amalfikusten

Nästa stopp var Pompeji och här har vi trivts så bra att vi stannade i tre nätter på en ACSI-camping, 16 Euro/natt. En heldag besökte vi utgrävningarna. Tänk år 79 var det som Vesuvius fick ett utbrott och begravde staden under 6 m pimpsten och aska och först på 1500-talet upptäcktes staden igen och i mitten på 1700-talet inleddes utgrävningarna. Då fann man en stad som hade frusits i tiden. Man kan se målningar och statyer och en del intakta ruiner. En del människor finns också bevarade och här har man täckt kropparna med gips.Det är en fascinerande och på samma gång gripande upplevelse att gå där på gatorna och titta in i husen.










En härligt solig dag. Vi hade hört att det var förbud för husbilar längs Amalfikusten, så vi bokade en tur med minibuss och chaufför. Vi åkte från Pompeji på morgonen, längs kurviga, slingrande vägar och besökte först Ravello, men då började det regna (!)
Vi fortsatte till Amalfi och besökte bland annat den vackra katedralen där det pågick gudstjänst.


I de små byarna fanns mycket fin keramik, som vi gärna tittade på. Citroner i alla former fanns det också.

Det var meningen att vi skulle besökt Grotto Esmeraldo med det blåste och regnade så vi avstod från den båtfärden. Istället åt vi lunch där och åt en mycket god och mycket dyr pizza. Sedan fortsatte vi till Positano, belägen på en brant sluttning mot havet. Mycket trångt och mycket trafik var det där.


Sista stoppet var Sorrento. Där gick vi runt i affärer och handlade lite, men tittade mest.


Det blev en mycket lyckad dag med fina upplevelser, trots att vädret kunde ha varit bättre.