söndag 10 april 2016

Öland april 2016 och lite tranor

Nu är vi igång, men naturligtvis glömde jag datorn hemma så det får bli en sammanfattning av årets första resa.
Vi skulle fukttesta husbilen inför säsongen och övernattade på söndag kväll på ställplatsen vid Ryfors Golfklubb utanför Mullsjö, 200:- inkl el.


Tidigt på måndag morgon åkte vi till Din Husbil i Jönköping, där vi, som vanligt,  blev väl mottagna av Lars Lundgren. Testerna utfördes och Laikan blev godkänd, samtidigt frestade Lars oss med en ny modell av Laika, 5009. Jaa, den var jättefin, men vi är så nöjda med den vi har och lyckades slita oss och fortsatte söderut mot Öland. En av våra favoritställplatser på Öland är Grönhögens hamn, 150:- inkl el/natt, här stannade vi i två nätter.


Tisdagen bjöd på högsommarvärme och vi kunde sitta ute och fika. Vi besökte Albrunna Alvars Naturreservat och vandrade bland blåsippor, vårlök och fågelsång. Hammarby-Smedby Alvar med sin fina kvarn blev vår fikapaus.





 

 

Borrby borg och galgbacken promenerade vi till och njöt av värmen och violerna som blommade så fint - tänk vad härligt det är med de första vårblommorna. I Vickleby tog vi också en promenad på Alvaret i det vackra vårvädret och där vi parkerade prunkade scilla och blåstjärnor.





Senare i veckan besökte vi Ottenby och fyren Långe Jan, men där blåste det ganska friskt. Vi tog en tur, nu på Skulpturleden på östra sidan av ön för att leta geocacher, 6 st till antalet, vi kämpade på i motvinden och när vi kom till nr 5 kände vi oss iakttagna, en stor flock kor stod och stirrade på oss och ett annat gäng kom glatt rusande mot oss från ett annat håll! Det var tur att vi hade medvind tillbaka till husbilen och vi lyckades parera mellan stenmurarna så att vi slapp närmare umgänge med kossorna. Men det var surt att behöva lämna två cacher. Övernattade gjorde vi på Stenåsa campings ställplats, 140:- inkl el.
 


 
Nästa dag besökte vi bl a Gårdby lanthandel och café. Ett trevligt café inrymt i en gammal lanthandel och med många sorters hembakat. Själv testade jag en citronpaj med hallon och grädde - mums!
Därefter gick färden till Arontorps naturreservat, vi hade fått tips om att Våradonisen, även kallad Arontorpsrosen, hade börjat blomma. Vi övernattade i Kårehamn, en annan av våra favoritställplatser, 140:- ex el. Fiskaffären var öppen och vi inhandlade fisk till dagens middag. Medan vi satt och åt och spanade utåt havet fick vi se havsörnarna ute på den lilla ön utanför.




Nu var det dags att lämna Öland för den här gången och kunde konstatera att så här års är det lugnt och lätt att ta sig fram på ön.
Vi åkte genom Småland, passerade Växjö och körde mot Jönköping, denna gången via Lammhult och övernattade på trevliga Hoks naturcamping, 200:- inkl el.


På hemvägen passade vi på att besöka Hornborgasjön och titta på tranorna, 11.200 idag. Vi fick betala 100:- för parkeringen. Vi stannade i två timmar.



Då var premiären avklarad, härligt att vara igång igen.