tisdag 28 juni 2016

Vestkapp - del 6, hemresan Norge

Vi har nu påbörjat vår resa hemåt. På svindlande vägar med utsikt över fjord och fjäll kom vi så till Stryn, där Majbritt och jag  shoppade loss i affärerna, fast vi tittade nog mest. Vi försökte oss på att ekipera våra äkta hälfter, men de var inte alls sugna på detta. Stryn var i alla fall en trevlig stad och vi övernattade på en parkering tillsammans med ett antal andra husbilar.





Följande morgon åkte vi över Strynfjället, men denna gång via den "nyare" vägen, vilket innebar en hel del tunnlar men också vackra vyer över fjällen.




Vi stannade och rastade vid Dönnfossen, här fanns en lyxig ställplats med swimmingpool, men vi nöjde oss med en stund på rastplatsen.




Nästa stopp blev vid Loms stavkyrka, innan vi fortsatte till Otta, Dovre och Dombås och slog läger för natten vid en å. Här fick vi besök av får och kunde hålla myggen borta genom att elda i en befintlig eldstad.

Lom stavkyrka

Dovre kyrka

Dombås köpcenter


Vi fortsatte och besökte Tynset med Norges (eller var det rent av Europas?) största spark. Midsommar firade vi i Tolga, en favoritplats i repris!




Vi stannade också till i Röros innan vi korsade gränsen till Sverige.En av våra norska favoritstäder.






Fortsättning följer...

söndag 26 juni 2016

Vestkapp - del 5, Selje - klosterön, Selje samhälle

Vi lämnade Ervik och åkte en slingrande men mycket bred och fin väg till Selje, vi tog en båttur ut till klosterön. Klostret byggdes av benediktinermunkar på 1100-talet. Klostret och en tidigare kyrka var helgade åt S:t Sunniva, en irländsk kungadotter, som med ett stort följe rymde från en hednisk friare. De drev iland på Selje och sökte sin tillflykt i en grotta, St Sunnivahålan. Förföljarna kom ikapp och legenden berättar att S.t Sunniva bad till Gud att hon hellre ville dö än gifta sig med den hedniske friaren. Precis när friaren steg iland rasade grottan över S:t Sunniva och hon omkom.
Detta och mycket mer berättade vår duktige guide








S:t Sunniva står staty i hamnen
.
Vi bodde på Selje Camp- och Hyttcenter, Nok 200:- ex el. Vi promenerade runt i byn.


lördag 25 juni 2016

Vestkapp . del 4 resans mål är nått

Så kom vi då fram till resans mål Vestkapp! Vi tvekade lite först, vägen var smal - husbilen kändes bredare än vägen och det gick rakt uppåt. Men det var ju hit vi skulle, så det blev en ganska ordlös färd upp på klippan och som tur var mötte vi bara en personbil på väg upp, och det fanns några mötesplatser. Vi hade tur, vädret var strålande.










Nerfarten gick bra och vi körde till Ervik, som ligger nedanför Vestkapp-klippan, 150:NOK/natt. Här stannade vi två nätter - en riktigt liten idyll.








En fantastisk flora fanns här också, bl a sällsynta orkideer. Sista natten i Ervik blåste det ganska ordentligt och eftersom vi stod nära stranden så kom det vindbyar som skakade husbilarna. Fortsättning följer..